Verdens vanndag

Du står opp tidlig på morgen og går inn på kjøkkenet, tar deg et glass fra skapet og åpner springen og venter til at vannet skal renne. Men i dag kommer ikke vannet. Du henter skittentøyet og legger det i vaskemaskinen, men hvordan kan den vaske klær når den ikke har vann. Du bestemmer deg for å lage te før skolen, men nei det går jo heller ikke fordi du har ikke vann. Og slik kommer flere og flere begrensninger.

Men heldigvis er det ikke slik for oss. De fleste av oss har ubegrenset tilgang til vann i Norge, men slik er det ikke for nesten en millard mennesker i verden i dag.

Tilgang til rent vann er en stor utfordring i mange områder. Mennesker i fattige områder har spesielt dårlig med tilgang til rent vann og dette har mange konsekvenser, både for et enkelt mennske, men også for et større samfunn. Et av hoveskonsekvense er at flere sykdommer smittes gjennom skittent vann. I følge verdens helseorganisasjon fører det til at to millioner mennesker mister livet på grunn av diaré hvert eneste år.

Enda en konsekvens er at barn, spesielt jenter må reise veldig langt for å hente vann ,i følge FN er den gjennomsnittlige avstanden for å hente vann 6 kilometer. Dette kan ta store deler av dagen deres. Disse barna for da selvfølgelig ikke gått på skole. Tilgang til rent vann går da direkte ut over deres utdanning som igjen går ut over familien og hele samfunnet rundt dem

Det er vikitg å rette oppmerksomheten mot de 780 millioner av mennsker som ikke har tilgang til rent vann hver eneste dag, ikke kun på verdens vanndag. Vi er nødt til å ha dette høyt på dagsorden, helt til alle har tilgang til rent drikkevann, et grunnleggende menneskerett.

Maria Qureshi
Juniorrådgiver for vann og sanitær

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *