Verdens radiodag

I dag, den 13. februar, er det verdens radiodag. Radioen er et av de viktigste mediene for å nå ut til flest mulig personer på kortest mulig tid, ifølge Rune Arcander, som er assisterende generalsekretær i FN. Det sies også at rundt 75 prosent av husholdninger i utviklingsland har tilgang til radio, og at radioen dermed når ut til ekstremt mange mennesker.

Radioen kan gi informasjon om hva som skjer i et land og rundt om i verden. Dersom det oppstår ekstremvær eller konflikter, kan man bli rask informert gjennom radioen og være forberedt. Radioen kan dermed redde mange liv.

Radioen er også et viktig verktøy for ytringsfriheten. Alle mennesker må få lov til å utrykke seg og si sine egne meninger. Spesielt viktig er unges stemmer. Vi har kanskje ikke levd like lenge som de voksne og har kanskje ikke like mange erfaringer, men det betyr ikke at vi ikke kan ha bra ideer og meninger. Vi må få lov til å bidra i samfunnet – det skal jo tross alt bli vårt til slutt.

Et eksempel på ungdommer som bruker radio og musikk til å nå ut er ungdommene i Studio Timbuktu. Studio Timbuktu er et musikkstudio i slummen i Dakar, Senegal. Bak studioet står Plan og rapperen Timbuktu fra Sverige. Han har lenge vært engasjert i barns rettigheter, og opprettet i 2012 dette Studio Timbuktu.
I Senegal er over halvparten av innbyggerne under 18 år, og det vanskelig å bidra i samfunnet som ungdom.

På Studio Timbuktu lærer barna å skrive egne raplåter og lage musikk. Gjennom musikken får de mulighet til å lære om egne rettigheter, utrykke egne meninger, og  nå ut med sine budskap. Og det er veldig viktig.

Derfor har ungdommer fra ulike land nå gått sammen og lagd en skrivekonkurranse. Den heter #passthemic og arrangeres av Studio Timbuktu i Senegal og Plans ungdomsgrupper i Norge, Sverige og Finland. Målet er at ungdom i alle disse landene skal bidra med egne raptekster om unges rettigheter og hva dette betyr for dem.

Én vinnerlåt fra hvert land spilles inn av Studio Timbuktu og mikses sammen til en låt som viser hvor sterkt unges deltakelse og ytringsfrihet knytter ungdom på tvers av landegrenser.

Vil du kanskje bli med i konkurransen? Send ditt bidrag til ungdom@plan-norge.no! Hvis den er veldig bra, kan det være at du vinner konkurransen!

Så jeg utfordrer alle som leser denne bloggen på verdens radiodag til å delta på #passthemic konkurransen. Sammen, beat for beat og låt for låt, vil vi bidra til å øke oppmerksomheten om barn og unges rettigheter og muligheter til å uttrykke egne meninger.

Les mer om konkurransen her: https://www.facebook.com/events/1967911959891204/

Lykke til!


Malin Knutsen Hundsnes, 13 år – juniorrådgiver for unges deltakelse og ytringsfrihet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *