Unyttig fredsdag

hippie-protest uro

I dag feires den internasjonale fredsdagen. Ironisk nok har vi som unge kanskje aldri opplevd så mye uro i verden som nå.

Flyktninger blir kastet hit og dit på en så umenneskelig måte at det gir meg frysninger. Tilbyr én å hjelpe, spenner de rundt beina på stakkaren. Hva skal vi gjøre på denne fredsdagen? Sette oss ned i en park med hippie-briller og røyke hasj?

Jeg må ærlig innrømme at jeg føler meg nytteløs i situasjonen. Voksne tenker at vi ikke trenger å bekymre oss over alt dette. Vi er jo ungdommer. Vi skal nyte livet vårt mens vi kan, mens vi er unge og spreke. Det er nå vi kan leve livet, uten forpliktelser. Men vet dere hva? Jeg vil ikke det. Jeg vil ikke springe fra fest til fest fordi jeg er ungdom og ikke har noen forpliktelser. Jeg har forpliktelser. Jeg har en forpliktelse til alle mennesker slik som alle andre. Det er nå, nå som jeg er ”ung og sprek”, jeg har muligheten til å gjøre noe.

Hva skal jeg gjøre? Fortsette å lese på Aftenposten om det grusomme som skjer lenger sør i Europa? Jeg føler meg nytteløs fordi jeg ikke kan hjelpe. Jeg sitter her og leser og leser, men skjønner ikke hva jeg skal gjøre? Jeg skjønner faktisk ikke hva jeg leser heller. Jeg skjønner ikke at dette er noens liv, virkelighet, hverdag.

Verdens fredsdag virker teit. Hva kan jeg gjøre for å sette fokus på dagen? Jeg vil tro en Facebook oppdatering om det, er bedre enn ingenting. Eller en liten diskusjon med vennene mine. Kanskje bare nevne det for noen? Kunne vel alltids prøve å få noe på trykk i en eller annen avis også…

Poenget er at jeg vil engasjere meg. Jeg vil bidra til at hver dag blir en fredsdag. Jeg vil bidra til at å feire en fredsdag blir teit fordi det er det som er hverdagen. Jeg vet det er naivt å tenke at det noen gang vil bli sånn. Allikevel er det den slags naivitet vi trenger for å holde håpet oppe.

 

Sunniva Nerbøberg, Juniorrådgiver innen barnearbeid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *