Skolering av barn på flukt

Du har sikkert tenkt på hvordan man skal utdanne barn som er utsatt for katastrofer som sender dem på flukt. Hvordan skal de holde seg oppegående på klassiske skolefag? Matematikk f.eks, krever repetisjon. Pugging. Men hva er det å pugge hvis du ikke har noe å lære hos noen?

Tiltak, som å grunnlegge en midlertidig skole i flyktningeleirer, krever tid, penger og arbeid. Noe organisasjoner som bistår med frivillighetsarbeid må begrense. Organisasjonene må prioritere ettersom hvem som trenger utdanningen mest. Da bruker de som regel elle-melle eller hvilken av leirene som har flest bosatte. Flere barn, større oppslutning for dem. Vinn-vinn. Men ikke for alle.

Det er jo flere barn der ute. Flere barn som trenger hjelp med skolering, utdanning og «generell kompetanse» som kommer til å egne dem i livene deres fremover. Disse er enten i mindre organiserte flyktningeleirer eller så lever de som nomader i deres eget hjemland på jakt etter en plass der de er trygg, men også, naturligvis, en plass der de kan sove med tak over hodet.

Ikke ta velferden i Norge for gitt. Den kom ikke gratis. Vi har nå klart å grunnlegge en stabil, velfungerende stat med mange goder å godte på, hvor blant annet gratis skole er inkludert. Hvis noen skal hjelpe, hvorfor ikke vi?

Petter Hov Jacobsen, URO

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *