Sanitære viktigheter

Som nevnt i forrige innlegg ble jeg nå nylig valgt som den nye JR for vann og sanitær. Dette var delvis frivillig kan man si. På forhånd gjorde jeg meg noen tanker om Barns Sikkerhet-stillingen og om den kunne være noe for meg. «Det er sikkert bare jeg som interesserer meg for noe så omfattende» tenkte jeg. Der tok jeg grundig feil. Samtlige av de nye JR lå på lik linje og det var vel en av grunnene til at jeg valgte å trekke meg.

Det som vi skal prioritere først er barns, ungdommers og voksnes sikkerhet. For å sette det i perspektiv må du se for deg selv i et scenario.

Du er nå strandet på en øde øy. Med intet annet enn sansene og overlevelses-instinktene dine. Det første du tenker er vel noe sånt som ly, mat og vann. Det er det du trenger for øyeblikket. Stedet du søker ly må være trygt. Maten din er vel ikke så nøye tenker du kanskje. Så lenge det er spiselig går det ned. Vannet drikker du muligens hvis det ikke er saltvann. Vannet du trenger må du sannsynligvis hente fra en eller annen bekk.

Nå sammenligner vi med flyktning situasjonen. Millioner strømmer til leirer som er spontant satt opp for å huse flest mulig. Mange kommer alene og føler visstnok en slags usikkerhet ovenfor personen som bor i samme telt. En komplett ukjent person. Dette går fullstendig ut på den ene personens sikkerhet. Det var dette jeg tenkte at jeg kunne fordype meg på hvis jeg fikk JR stillingen for barns sikkerhet. I all ettertid er jeg glad for muligheten jeg fikk som JR for vann og sanitær. 

Det gjenstår to punkter. Mat og vann. Ja, maten holder nok hvis den går ned. Ja, vannet holder nok det også dersom det ikke er saltvann. Hva skjer litt senere? Hva hvis maten kom fra et dyr som var full av bakterier? Hva hvis vannet du drakk tilfeldigvis var plassen hvor et dyr bestemte seg for å dumpe avføringen sin? (Beklager det ekle eksempelet). Spiller ingen rolle hvor lenge siden dette dyret var der, for bakterier holder ut lenge nok til at du får dem i deg. Vann og matmangel i flyktningeleirer skylder ikke alltid at det er for lite forsyninger i området, men at forsyningene til en viss grad er forgiftet av naturen. Klarer du å se sammenhengen her? Hygienen en slags sikkerhet for folk i slike situasjoner.

Kanskje det var derfor den stillingen virket så interessant?

Petter Hov Jacobsen, JR vann og sanitær

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *