Når barnet går fra «babyborn» til virkelighet

Hvorfor er det sånn at noen ikke har muligheter? Hvorfor er det sånn at noen skal dø, og du skal leve? Vi er alle en del av en verden. En del av noe større. Det er vi som sammen skal dra lasset. Det er vi som står opp tidlig på morgenen på Operasjon Dagsverk (OD) for å bake boller. Det er vi som tar på oss støvlene for å gå ut å rake løv hos naboen, det er vi som skal hjelpe mormor med julevasken, og ikke minst Det er vi som aldri vil gi nok faen.

 

 OD til Malawi og Etiopia

Malawi og Etiopia er to av landene med høyest andel av tenåringssvangerskap og mødredødelighet i verden. I noen områder på landsbygda er det dessverre ikke uvanlig at jenter så unge som 12-13 år blir giftet bort. Graviditet og ekteskap går hånd i hånd. Hvis en jente blir gravid vil hun, som en konsekvens av svangerskapet, gifte seg. Mange blir også giftet bort som barn, og resultatet blir kanskje graviditet hos veldig unge jenter. Disse ekteskapene er ofte ikke registrert og lite dokumenterte. Med det menes det at myndighetene ikke alltid vet hvem som inngår ekteskap, eller hvor gamle de er, de som gifter seg. Dette er en alvorlig trussel mot reduseringen av barneekteskap og barnegraviditet. Det er myndighetenes oppgave å jobbe for menneskerettigheter og sikkerhet, men varierende allmennkunnskap, og en lite gjennomført helsetjeneste for unge reduserer ikke dette drastiske utfallet for 7,3 millioner barn hvert år i utviklingsland. 

 Utdanning er nøkkelen

 Utdanning er forskjellen mellom fattigdom og innovasjon. Forskning viser at utdanningen hjelper mennesker til å ta egne, gode valg. Men utdanning og skole fungerer sjelden godt sammen med svangerskap. Om utfordringen med å kombinere dem ikke var nok, har Malawi en lov som sier at jenter ikke skal få gå på den offentlige skolen under svangerskapet. Dette betyr at jenter som får barn, nektes en livsviktig nøkkel til å forbedre situasjon sin.

 

 Etter fødselen blir jenta oftest plassert i husmorsrollen, og tiden for lek og skole er over. Jeg husker selv at jeg satt og lekte med lego til jeg var langt over 13 år. Noen får en baby born-dukke på fanget, andre får levende babyer. Dette er starten på voksenlivet for mange.

 

 Lokalbefolkning er viktig

Det blir sjelden et godt resultat dersom det ikke er en klar dialog mellom aktørene. Derfor er det viktig og nettopp høre hva lokalbefolkningen mener penger og annen hjelp burde brukes til. Det er viktig at lokalbefolkningen er en viktig aktør under prosessen og utbygningen av hjelpetilbud eller andre ressurser i regi av både nasjonale og internasjonale organisasjoner. Alle samfunnsaktører må spille en rolle, det vil si at lokale lederes, politikeres, religiøse lederes, elevrådets, ungdomsgruppers stemme må høres.

 

 Unge er viktige

I sommer var jeg i Rwanda i forbindelse med en workshop i regi av Plan med prosjekter fra OD 2011. Der fikk jeg for første gang møte den afrikanske hverdagen. Jeg fikk samarbeide med mange flotte, skriveglade ungdommer som alle bar på den samme felles interessen; det å fortelle viktige historier. Det å se Afrikas utvikling, og hva som opptar mange afrikanske ungdommer, gjør at vi går i riktig retning. Det at vi kan være med på å skape en livsendrende faktor for mange barn og unge gjør nettopp arbeidet vi gjør sammen så viktig.

Derfor kan vi med glede vite at hjulet går fremover, men at det er viktig at vi både vil hjelpe hjulet i ned- og oppoverbakker. For det er nettopp da vi kan si at vår generasjon har lykkes!

u5vb0SIOuA

Hva mener du?

Håvard Rensvold

Juniorrådgiver Kultur og Kommunikasjon/ Norads generalsekretær på OD-dagen 2014

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *