Menneskerettighetsdagen!

På menneskerettighetsdagen ønsker FN å sette fokus på menneskers ulike rettigheter og belyse brudd på menneskerettighetene.

Den 10. desember 1948 ble FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter vedtatt, og denne datoen har vært markert som den internasjonale menneskerettighetsdagen siden 1950.

Menneskerettigheter er grunnleggende og universelle rettigheter som alle har, uavhengig av kjønn,alder, religion eller nasjonalitet

Menneskerettighetsdagen_all_8col

Erklæringen ble undertegnet av 48 land, men det var 8 land som avsto fra å underskrive. Seks av disse, mente at dokumentet hadde et borgerlig fokus på politiske rettigheter som gikk på bekostning av økonomiske og sosiale rettigheter.

Saudi Arabia avsto fra å stemme fordi de ikke ville godta artikkel 18 i erklæringen om retten til religionsfrihet. Apartheid-regimet i Sør-Afrika avsto fra å underskrive på grunn av at deres politikk og ideologi gikk på tvers av erklæringen.

Menneskerettighetserklæringen er et av de mest oversatte dokumentene i verden, og har utkommet på minst 360 språk.

Den norske avdelingen i Amnesty International ble stiftet på FN sin menneskerettighetsdag den 10. desember 1964, og i dag er jeg kjempe takknemlig for mine og dine rettigheter og jeg skal oppmuntre andre til å være takknemlig, for vi er virkelig heldige!

 

Eline Heidisdatter Lorentzen

Juniorrådgiver for Helse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *