Menneskehandel – hva kan vi gjøre?

Menneskehandel har blitt anslått som den tredje mest innbringende illegale handelsvirksomheten i verden, etter ulovlig handel og smugling av narkotika og våpen. Menneskehandel er en slaveri lignende virksomhet der mennesker blir utsatt for frihetsberøvelse og utnyttes grovt.  Dette bryter med grunnleggende menneskerettigheter og er grov kriminalitet som rammer ofrene svært hardt. Når vi hører om sånne forferdelige ting som skjer i verden, er det ofte at vi spør “men hva kan vi gjøre?” Det er et godt og vanskelig spørsmål.

30. Juli er verdensdagen mot menneskehandel. Dette er en dag som fokuser på menneskehandel og det faktum at det fortsatt skjer i verden og at det må gjøres noe med. FN har regnet ut at det er rundt 21 millioner mennesker som er utsatt for menneskehandel og av disse er 79 prosent kvinner og barn. Ifølge UNICEF er handel med barn en stadig større del av en kriminell industri som baserer seg på misbruk og utnyttelse. 

Menneskehandel er frihetsberøvelse. Mennesker tvinges til å utføre arbeid og tjenester ved bruk av vold og trusler. Ofre for menneskehandel kan bli utnyttet til prostitusjon, tvangsarbeid, tigging, krigstjeneste i et fremmed land eller til og med organhøsting. Å frarøve et annet menneskes frihet er et alvorlig brudd på menneskerettighetene. De som blir utsatt for menneskehandel får livet sitt ødelagt og mister friheten til å bestemme over eget liv og forfølge sine egne drømmer.  

Menneskehandling er et stort problem i mange land og det forekommer også i Norge. Det er en økende bevissthet og en bevegelse rundt om i verden for å stoppe menneskehandel. Så hva kan vi som vanlige mennesker gjøre for å stoppe dette? Hvilke små grep kan vi alle bidra med i kampen mot menneskehandel? En av de viktigste og “enkleste” tingene vi kan gjøre er å passe på at vi ikke bidrar til menneskehandel eller barnearbeid når vi kjøper noe. Du kan dobbeltsjekke hvor varene kommer fra og vi forbrukere kan stille krav til de som produserer varene vi kjøper. Noe annet man kan gjøre er å donere til organisasjoner som jobber mot menneskehandel og barns rettigheter.  Man kan også snakke med venner og familie for å øke oppmerksomheten rundt temaet. Poenget er at du alltid kan gjøre noe hvis du vil. Du må bare finne ut hva, og hvordan du kan bidra på din måte. Vær med og gjør en forskjell du også!

https://www.fn.no/Om-FN/FN-dager/Kalender/Verdensdagen-mot-menneskehandel?fbclid=IwAR0jwLBiYM1JweQBJvKnQhqdaqJICua6mAGYqGN_Vt6-2KRiJ8u2i4EPVk8

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *