Luciadagen – mening bak den?

I dag er det 1735 år siden Lucia døde. I følge legenden var hun en datter av en far som døde tidlig, og en mor som lå for døden. Videre sier fortellingene at hun skal ha bedt og besøkt den hellige Sankta Agathas grav, for å be om religiøs veiledning med håp å få moren frisk. Igjennom hennes bønn og håp, ble moren frisk. Da mirakelet skjedde, giftet hun seg og delte ut gaver til byens fattige, samt var en foregangs-kjemper for at alle i byen skulle ha det bra. Dessverre så led hun en dyster skjebne da stattholderen i byen ikke likte kristen praksis. Det måtte flere drapsforsøk til før hun ble drept. Hun skulle blant annet bli forsøkt drept på bålet, men ilden ville ikke røre henne.

Santalucia

Historien om Lucia er som nevnt en gammel historie, men den kan likevel sammenlignes med forholdene til mange unge jenter i dag. Lucia vokste opp i tunge kår, med en død far og en alvorlig syk mor. Hun ble i svært ung alder nødt til å forsørge familien sin, og da som nå var en vanlig løsning å inngå et uønsket ekteskap. I Lucias tilfelle ble bryllupet avlyst, men like heldig er ikke alle jenter ute i verden i dag.

Vi kunne i 2014 følge Plan International Norges jentekampanje “Stopp Bryllupet” som satte fokus på de 14 millioner jentene som blir giftet bort som barn hvert år. Disse jentene mister alt de assosierer med trygghet, idet familie og venner ble offeret for ekteskapets gang.

3118667616

Julen er høytiden hvor alle skal kjenne på trygghet, ro, glede og kjærlighet. Luica var en kvinne som kjempet for disse grunnstenene for alle innbyggere i byen. Uten henne ville ikke byens beboere ha like stor tilgang på mat og ressurser. Hun var en hverdagshelt.

På lik linje ser vi i dag at hverdagshelter spiller en stor rolle i mange samfunn verden over. Deres tapre og viktige innsats til samfunnet er av avgjørende betydning for mange. Julen er til for å hedre de som gjør en positiv forskjell for andre. De som utgjør den store forskjellen for familier og enkelt individer i alle sosiale lag.

Derfor har vi i URO en liten oppfordring til alle der ute. Bruk dagen i dag, og resten av juletiden, til å sette pris på glemte hverdagshelter som bidrar til å skape en positiv forskjell i verden, i dag og i fremtiden.

 

Ha en flott Lucia-feiring!

 

Dina Nybø Olavsen og Håvard Rensvold

Juniorrådgiver for diskriminering av jenter og Juniorrådgiver for kultur og kommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *