Kvinnedagen

Da nærmer nok en kvinnedag seg slutten for i år. Om et par timer vil det bli mandag og det store fokuset på kvinner og deres rettigheter, vil igjen pakkes opp på loftet. Der vil det ligge til vi tørker støv av det om et års tid. Igjen retter vi fokuset mot kvinners rettigheter, men kun for én dag. 

Jeg skriver ikke dette fordi jeg føler meg forskjellsbehandlet i samfunnet i dag, eller fordi jeg synes at menn får for mye oppmerksomhet. Dette skriver jeg rett og slett for å sette det litt på spissen. Vi har én internasjonal dag i året som dreier seg rundt kvinner og deres rettigheter. Men dette betyr ikke at vi skal glemme viktigheten ved å ha like rettigheter mellom begge kjønn.

Kvinnedagen skal minne oss om at vi må huske dette hele året. Det at vi markerer kvinnedagen gjør ikke at det plutselig ikke giftes bort 39 000 jenter hver dag, eller at jenter ikke lenger nektes å gå på skole bare fordi de er jenter. Kvinnedagen er ikke en magisk dag som tryller alt det vonde og urettferdige som skjer med kvinner i dag bort.

MEN det kan, hvis vi vil, ha en magisk effekt på oss allikevel. Den kan minne oss om hva som er viktig. Den kan minne oss på hvor viktikg det er å slåss mot urettferdigheten. At vi ikke kan finne oss i at 39 000 jenter giftes bort hver dag, eller at jenter nektes skolegang. Den minner oss om at vi kan hjelpe til og gjøre en forskjell. Om det er å bli jentefadder eller hashtagge bildet på instagram med KrevUtdanning, både for gutter og jenter. Bare det å diskutere med vennene dine, gjør at fokuset rettes mot de kvinnene i verden som fratas sine rettigheter. Og det er dette kvinnedagen handler om.

Til slutt vil jeg avslutte med en quote fra vår generalsekretær Kjell Erik Øie: «Små jenter og unge kvinner som fratas sine rettigheter, trenger vår solidaritet. For meg handler 8. mars om akkurat det.»

10911497_10152632123276752_5843447661482340273_o

Sunniva Nerbøberg, Juniorrådgiver på barnearbeidsområde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *