Hva handler julen egentlig om?

Julen er en tid vi alle har sterke assosiasjoner til, men også forskjellige assosiasjoner. For noen er det kanskje et stress uten like, andre er det en tid der man får se familien eller spise sin favorittmat. Men for så mange dreier ikke denne tiden seg om det.

kort_rent vann_770x430

Desember måned er den måneden der forbruket til nordmenn øker aller mest. Verdien av julehandelen i Norge ligger på rundt 40 milliarder kroner. En undersøkelse viser at en av fem julegaver har liten eller ingen nytteverdi for den som mottar gaven. Du kan vel selv tenke deg hvor mange av de sokkene du fikk av tanten din i fjor som du faktisk brukte, eller den boken som handler om symptomer på sykdommer hos barn som kan være «kjekk å ha når du blir eldre». I stedet for å ende opp med noe tilfeldig til jul kan du heller være vokal om at det du ønsker deg er noe virkelig meningsfult.

Det høres kanskje ut som en evig klisje men det er fordi klisjeer ofte er godt sementert i sannheten. Julen er en tid som for mange handler om gleden av å gi. Der ute er et krise etter krise og det kan være vanskelig å forestille seg hvordan det er for dem som er rammet av disse. Alikevel kan dine tanker og handlinger være med på å endre liv. Og det krever ikke mye. Vær med å snu julen om fra en fråtsefest i overkonsum til en høytid som egentlig symboliserer takknemlighet, medmenneskelighet og nestekjærlighet. Bli med å ta tilbake det julen egentlig betyr!

Nå som vi har tatt for oss hva vi egentlig bør fokusere på under juletida, har vi noen konkrete eksempler på ting akkurat du kan gjøre i hverdagen, for å gjøre julen til noen andre bedre.

Plan International Norge selger hvert år alternative julegaver, slik at alle som vil kan utgjøre en forskjell. Det er blant annet mulig å betale 100kr og gi barn i nød tilgang på vaksiner. For en litt dyrere penge er det også mulig å gi bort rent vann, slik at færre mennesker dør i utviklingsland av livsfarlige epidemier. Det går også an å betale for at et barn skal få fødselsbevis, altså et bevis på sin personalia med navn, fødselsdato – som gir barn rett til skolegang og eventuelt rett til å bli innlagt på sykehus. URO hadde fødselsregistering som tema i 2014, og lagde en film om hvor viktig det er å ha bevis på at man er «et menneske». Uansett hvor urimelig dette høres ut, er man avhengig av å ha et slikt bevis for å lykkes i livet.

Plan har enda flere alternative gaver tilgjengelig, blant annet smykker og fargeleggingsbøker. Sjekk ut utvalget vårt her!

I fjor valgte 4.klassingen, Sigurd Vie, og hans mor og ha en litt annerledes julekalender. Hver eneste dag fram til jul fikk han tildelt forskjellige oppgaver han måtte utføre, før han fikk penger som han senere sendte inn til Plan International Norge sitt prosjekt, angående utdanning i Liberia. Han og mange andre hjelpere klarte å samle inn til sammen 33 800kr! Synes du dette høres interessant ut? Her kan du lese mer om Sigurd Vies julekalender.

Men det finnes uendelig mange andre muligheter for deg som vil hjelpe, uten å bruke altfor mye penger. Det å sende ned brukte og varme klær til barn i Syria kan utgjøre en forskjell i høytiden de egentlig ønsket å feire med god mat og nære og kjære rundt seg. Røde Kors har nå en kampanje hvor man kan betale 120kr for mat til to personer. Dette kan gjøres ved å sende SMS MAT til 2272.

Vi håper at luke nummer 2 i UROs julekalender var en liten tankevekker for deg. Julen er en gledens tid og derfor vil vi at du skal glede deg selv med å glede noen andre! God jul og husk at det ikke er så vanskelig å hjelpe som du kanskje tror.

Fredrik Berteus Kroken og Mathilde Gjerde Førland

Juniorrådgiver for økonomisk sikkerhet og juniorrådgiver for funksjonshemming

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *