Jordas alkoholiserte pappa

Hva assosierer du med ordene miljø og klimaendringer? Tenker du på fossilt brensel, olje, kull, biler, fly, korte dusjer og sparepærer? Da blir jeg nødt til å fortelle deg at det du tenker er feil.

«Hva i all verden er det hun snakker om?» tenker du, og jeg blir nødt til å omformulere meg. For det er på ingen måte feil å tenke at klimaendringene skyldes fossilt brensel og CO2-utslipp, det er bare ikke dekkende nok. Den største årsaken til de menneskeskapte klimautslippene og den store miljøkrisen vi står ovenfor handler ikke om hvorvidt vi sykler til jobb. Den handler ikke om hvor lenge vi dusjer eller om vi bruker sparepære. Det den handler om, står kanskje allerede i ovnen eller ligger i steikepanna på ditt eget kjøkken. Den største årsaken til klimaendringene i dag er nemlig menneskers høye kjøttforbruk.

Hvorfor er husdyrhold og kjøttproduksjon skadelig for miljøet? For å fremstille et kilo oksekjøtt kreves rundt ti kilo dyrefor. Dette inkluderer gjerne mais, soya og planteolje importert fra utviklingsland og regnskogen. I tillegg er alle ledd i kjøttproduksjonen miljøbelastende, og hvert ledd krever mange ressurser. Disse leddene kan være bruk av sprøytemidler, nedhugging av regnskog og annet land til bruk av beitemarker og for å produsere dyrefôr, arealbruk og transport av fôret og det ferdige produktet.

Cowspiracy
http://eternalabundance.ca/events/film-nights/

FN har rapportert at husdyrhold er hovedårsaken til ressursforbruket og ødeleggelsene av miljøet på planeten vår. Ifølge to miljøvernspesialister hos World Bank Group brukte man globale standarder for å måle drivhusgasser, og konkluderte at husdyrshold var ansvarlig for 51% av menneskeskapt klimaforandring. Å avle dyr for matproduksjon utgjør 30% av verdens vanninntak, opptar 45% av landområdene våre, er ansvarlig for opptil 91% av ødeleggelsen av Amazonas, er den ledende årsaken til døde havområder, ødelagte habitat, og utdødde dyrearter.

Hvorfor blir ikke dette informert om? Jeg antar det er det samme som i en familie hvor faren er alkoholiker. Ingen snakker om det, alle unngår det og vender oppmerksomheten en annen vei. Likevel er det dette som ødelegger familien, nettopp fordi ingen vil snakke om det.

Dina Nybø Olavsen

Juniorrådgiver for diskriminering av jenter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *