INTERVJU MED FENN

Da jeg og Jenny var i Rwanda fikk vi muligheten til å intervjue arbeidere og unge i flyktningleirene. Her er et intervju med Fenn, Child Protection Officer.

-Det er når barna er alene, uten andre rundt seg, at de er triste. Det er da de tenker over de vanskelige tingene, forteller Fenn. Han jobber i Kiziba flyktningleir. En leir som huser omtrent 17 000 mennesker på flukt, for det meste Kongolesere. Fenn jobber med barns beskyttelse i leiren. Hans hovedområde er rundt «Child Friendly Spaces» – barnevennlige områder. Dette er områder laget til for bare barn, hvor de kan være med på arrangerte aktiviteter og leke fritt.

-Child Friendly Spaces er områder med trygge rammer for barna. Vi prøver å møte barnas behov så langt det er mulig ved å gi dem en mer rutinert hverdag gjennom organiserte aktiviteter og leker, meddeler Fenn. Han mener at Child Friendly Spaces er et veldig vellykket prosjekt. Mange av barna har ulike talenter som kommer fram gjennom de forskjellige aktivitetene. Han forteller som en liten jente som elsket spillet «Memory». Gjennom spillingen viste det seg at hun hadde en unik evne til å huske ting. Den gode hukommelsen fikk hun stor nytte av i de senere år da hun begynte på skolen. Nå gjør hun det kjempebra, noe han mener skyldes stimuleringen hun fikk.  – Child Friendly Spaces og våre aktiviteter hjelper barna fra første øyeblikk. Ungene får stimulert kreativiteten sin og vist sitt potensiale gjennom tegning, dansing og sport.

For barn hjemme i Norge er lek en selvfølge, men slik er det ikke i leiren. De fleste barna får ikke leke så mye i hjemmet sitt. Ofte må de være stille og får ikke være ute sammen med de andre på egenhånd. Det er da tankene begynner å spinne og vonde minner kommer frem, mener Fenn. – Barn har rett til å leke. Dessverre mister de denne retten når de er alene hele tiden, påpeker han. – Det er bra for ungene å komme i kontakt med andre barn. Av hverandre lærer de grunnleggende ting som å samarbeide, kommunisere og å dele.

Det å dele er noe barna virkelig får jobbet med. Når man skuer ut over leiren er det barn så langt øye kan se. I campen finnes det én Child Friendly Space som er fast, og tre mobile som flyttes rundt over hele leiren. De bærbare, såkalte «tool kits» er ganske enkelt en stor eske med spill og leker i. –De er for mange, og vi er for få. Våre ressurser og kapasitet rekker bare over et begrenset antall barn. Det sier seg selv at med bare en liten Child Friendly Space og tre lekekasser strekker vi ikke til. Jeg syntes det er fryktelig vondt, og det tærer mye på samvittigheten min. Jeg vet at blant alle de sårbare sjelene i leiren er det mange som kunne trengt den hjelpen vi tilbyr. Mange som kunne trengt den psykiske støtten og byggesteinene til en stødig selvtillit, forteller Fenn. Han ser rundt seg og trekker pusten dypt før han fortsetter. – Mitt største ønske nå er at vi skal klare å nå ut til enda flere barn. Alle skal få benytte seg av tilbudet. For vi tilbyr ikke bare lek og spill, vi tilbyr en tryggere og meningsfull barndom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *