Ikke glem verdens #ChildMothers

Å kontrollere jenters rett til å bestemme over eget liv og seksuell helse er et klart brudd på jenters rettigheter. Derfor er det absurd at barn som får barn ofte blir oversett i globale utviklingsprogrammer, statistikker og strategier. Hvert år føder omtrent to millioner jenter før de er fylt 15 år. Disse jentene blir frarøvet barndommen og plassert i morsrollen – ofte mot egen vilje og uten noe annet valg.

Det er begrensende å bli mor tidlig i livet, og man får ikke muligheten til å ta egne beslutninger. Jentene faller utenfor skolen, blir giftet bort og kan oppleve alvorlige komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsel, noe som er en av de vanligste dødsårsakene hos jenter i lav- og mellominntekstsland. Mange regjeringer viser likevel motvilje til å ta opp spørsmål som omhandler denne problematikken. Det er uakseptabelt.

Organisasjoner som Plan International har konkrete tiltak for å beskytte jenters rettigheter og gi de en bedre fremtid; vi må stanse kjønnslemlestelse og barneekteskap, sikre alderstilpasset seksuell utdanning, rådgivning og prevensjon for unge, og jobbe mot seksuell vold mot jenter og skadelige kjønnsnormer. Fremtidsrettet tenkning og forebygging er viktig, dog må vi ikke glemme barnemødrene som allerede er i vanskelige situasjoner. De fortjener å bli myndiggjort og hørt, slik at de får mulighet til å ta egne livsvalg. Vi må støtte unge mødre nå, slik at de kan ta vare på sine barn og fullføre utdanningen sin.

22. mai i år vedtok Stortinget enstemmig et forbud mot barneekteskap i Norge. Det er et viktig tiltak, men kanskje viktigst av alt er det prinsipielle signalet som ble sendt. Vi er allerede et foregangsland for likestilling som andre nasjoner ser til. Derfor er det viktig at Norge bruker denne påvirkningskraften i internasjonale sammenhenger for å fremheve viktigheten av å prioritere jenters seksuelle og reproduktive rettigheter. #ChildMothers, en fotoutstilling som nå settes opp ved Aker Brygge, tar opp akkurat denne tematikken. Jeg anbefaler alle å sjekke den ut.

Disse jentene fortjener å bli sett – og hørt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *