Ikke glem funksjonshemmede barn på flukt!

Hvert år, den 3.desember, markeres FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. Det var på slutten av FNs tiår for funksjonshemmede i 1992 at generalforsamlingen i FN besluttet at denne dagen skulle markeres.

Denne dagen er viktig. I dag settes all fokus på dem som blir nedprioritert og dem som blir glemt. Funksjonshemmede blir dessverre ofte glemt.

Millioner av mennesker er på flukt. Altfor mange av dem er barn. Altfor mange funksjonshemmede barn er på flukt. Men dette får lite oppmerksomhet. Barn har det vanskelig på flukt, blant annet fordi mange mister det som betyr mest for dem. Det kan være en drøm, en kosebamse, et hus eller en mamma. I tillegg til dette drar de på en utrolig risikofylt reise fylt med redsel.

Alt dette opplever også funksjonshemmede barn, men de opplever også en tilleggsbelastning som andre flyktninger ikke har. De kan være døve eller stumme, mangle et ben eller ha problemer med å gå. Under lange og krevende båt- og bussturer er dette en ekstra påkjenning. De opplever det å være avhengig av noen. Noen som kjenner dem og deres behov godt, og som vet hva som må gjøres om en nødsituasjon oppstår. Problemet er at i store folkemengder er det så utrolig lett å komme bort fra sine nære, og da blir man mye lettere utsatt for vold og overgrep.

Om man er så heldig å nå frem til en flyktningleir havner ofte funksjonshemmede (barn) bakerst i køen. Det er ikke fordi organisasjoner bevisst forskjellsbehandler. Det er fordi de blir glemt, bl.a. fordi det er så mye kaos og uorden. På papiret har funksjonshemmede like mye rett på skolegang, mat og klær i flyktningleirer, men dette blir sjeldent oppfylt.

I morgen er det 4.desember. Da håper jeg alle tar funksjonshemmede barns rettigheter like mye på alvor som det forhåpentligvis blir gjort i dag. For selvom denne dagen er viktig, er alle andre dager like viktige. Jeg vil at Norge gir en tydelig beskjed internasjonalt om at funksjonshemmede barn skal bli tatt godt hånd om på flukt og i flyktningleirer!

Mathilde Gjerde Førland
Juniorrådgiver for funksjonshemming

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *