Historien kan ikke forandres, men fremtiden kan alltid påvirkes!

I dag er verdensdagen for humanitære kriser, og i dag må vi love hverandre en ting: alltid, alltid huske, aldri, aldri glemme. Sannheten er at historien kan vi ikke forandre, men fremtiden kan vi alltid påvirke. Derfor trenger verden kjenne sin egen historie

For mer enn 70 år siden sviktet menneskeheten. Vi sviktet hverandre. Vi sviktet troen på menneskeverd. Vi sviktet over 70 millioner mennesker. Vi satt ondskap i system. Alt kollapset.

Auschwitz
Auschwitz

Årene 1939 til 1945 er de årene som vi har lovet hverandre om at vi aldri, aldri, skal glemme.

I over 18 år har mer enn over 100.000 norske ungdommer reist på en historisk dokumentasjonsreise til Auschwitz i Polen og Sachsenhausen i Tyskland. Det er jeg glad for.

Å se Auschwitz, et leirsted der ondskap ble satt i system til å drepe 1,1 millioner uskyldige mennesker, gjør et sterkt inntrykk på oss ungdommer. Den neste generasjonen får se og høre om verdenshistorien ved å besøke konsentrasjonsleirene og trekke linjer til dagens Europa. En slik tur blir for mange et veiskille som forsterker synet på menneskeverd, og menneskerettighetene. Besøket i konsentrasjonsleirene Auschwitz kommer plutselig så veldig nært.

10.klasse på klassetur til Tyskland og Polen for å besøke konsentrasjonsleirene.
10.klasse på klassetur til Tyskland og Polen for å besøke konsentrasjonsleirene.

Nazistene brukte ekstreme metoder for å drepe 25 millioner sivile, i organiserte massedrap. Gasskamrene og krematoriene var et system til å drepe flest mulig mennesker.

Nordmannen, jøden og konsentrasjonsleir-overlevende Samuel Steinmann har brukt mye av sin tid til å vitne om ondskapen. Nå er det ikke flere tidsvitner igjen, og om få år kan historien være glemt. Viktigheten av tidsvitnenes fortellinger er å gi verden en vaksine mot hat, ekstremisme og fremmedfrykt. Tidsvitnene har snakket om det de opplevde i konsentrasjonsleirene, samtidig som de har vektlagt å minne verden om at vi ikke må glemme hvordan mennesker nesten klarte å utrydde en hel folkegruppe.

Fangedrakt og fangenummer. Fangene mistet sin identitet og verdighet.
Fangedrakt og fangenummer. Fangene mistet sin identitet og verdighet.

Dagens ungdomsgenerasjon trenger å se og lære om hvordan troen på menneskeverd og toleranse ble destruert gjennom hatet og fremmedfrykten nazistene dyrket frem.

Landene i Europa er i en urolig tid, vårt samfunn blir satt på prøve gang på gang når terrorister angriper våre felles verdier om at vi alle mennesker har samme verdi og rettigheter. Rettigheter som å delta i et demokrati, religionsfrihet til å tro på det man vil, ytringsfrihet til å mene det man vil og retten til å elske den man elsker blir utfordret.

Leon  Bafondoko i Auschwitz foran porten  "Arbeit Macht Frei"
Leon Bafondoko i Auschwitz foran porten «Arbeit Macht Frei»

Terrorhandlinger i de siste årene har gitt stor gjenklang i den europeiske befolkningen. Flere tusen har marsjert i gatene i sorg. Det har blitt lagt ned blomster, lys og bamser for å minnes de som har mistet livet. Det har blitt arrangert minnemarkering i byene i Europa som har blitt rammet av hat og ekstremisme. Terroren i Europa har mange likhetstrekk med terroren fra nazistene. Felles mål for terrorismen er å organisere ondskap slik at flest mulig mister livet, flest mulig skal miste sin frihet, og flest mulig skal oppleve frykt og adlyde regimer.

En ny bølge av hat og ekstremisme må ikke få utvikle seg i Europa. I en tid der stadig flere ungdommer blir radikalisert, er det viktig at samfunnet bidrar med å gi ungdommene en mulighet til å møte myter og fordommer med fakta og innsikt fra vår egen historie.

Vi alle et ansvar for ikke å glemme folkemordet som skjedde under andre verdenskrig. Vi har ingen mennesker å miste. Historien om hvordan menneskeheten sviktet, og om hvordan en brutal folkemord kom til Europa kan vi ikke forandre, men fremtiden kan vi alltid påvirke. Lov meg en ting: alltid, alltid huske, aldri, aldri glemme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *