Happy bursdag til jul

 

 

 

 

 

 

 

 

 Da broren min var liten, trodde han at bursdagssangen på engelsk var: ”Happy bursdag til jul”. Og det er kanskje nettopp den, jula, de fleste av oss forbinder med barnekonvensjonen. Jon Blund har i tiår reist rundt og fortalt oss om hvordan barn skal ha det. ”Alle barn har rett til å gå på skole” ”Alle barn har rett til beskyttelse” ”Alle barn har de samme rettighetene” Selv om mange ser på barnekonvensjonen som en ”julegreie”, er det faktisk i morgen barnekonvensjonen har bursdag. For 27 år siden, 20. November 1989, ble FNs barnekonvensjon vedtatt.

uro

Morgendagen er derfor bursdagen flest barn har, men færrest feirer. 20. November har lillesøsteren min, dattera di og nevøen til kjæresten bursdag. Alle barn har bursdag! Og til alle foreldre som hardnakket har stått fast på at man kun har én bursdag i året: Dere tar feil. Vi har to!

Barnekonvensjonen ble lagd for å sikre alle barn grunnleggende universelle rettigheter. Alle stater i verden, med unntak av USA, har nå undertegnet denne forpliktelsen. En bindene avtale om å behandle barn med verdighet og respekt.

Men hvorfor er barnekonvensjonen så viktig? For det første setter den barnet og dets rettigheter i fokus. Selv om vi har menneskerettighetene, som også gjelder barn, er det viktig med rettigheter som verner spesifikt om barnet. Barn er mer sårbare og trenger derfor ekstra omsorg og beskyttelse. Dette får de gjennom barnekonvensjonen. Den forplikter landene som undertegner til å følge opp avtalen de har gjort, å verne barn. Det er ekstremt viktig, for ikke å si sykt kult, at så å si hele verden er med på å jobbe for dette. Som generalsekretær i Unicef, Bernt Apeland uttalte, ble barnekonvensjonen vedtatt i 1989, samme år som Berlinermurens fall. Allikevel omtaler han barnekonvensjonen som det viktigste som hendte dette året. Det sier alt.

Happy bursdag til jul folkens! Dette må feires fram til jul, og siden julen varer helt til påske må vi feire enda lengere. Og når vi først er så godt i gang, jo da kan vi like gjerne feire barnekonvensjonen året rundt. Det er den verdt!

 

Sunniva, jr innen barnearbeid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *