Gratulerer med dagen!

Hurra for barnekonvensjonen! I dag fyller den 25 år, og det har URO feiret! 

I dag morges sto vi med Press (ungdomsgruppen til Redd Barna) og delte vi ut muffins til trøtte politikere som skulle på jobb. Vi minnet dem på at det faktisk er bursdagen til barnekonvensjonen i dag. Alle bursdagbarn burde få en gave, og på vår ønskeliste sto det at vi ønsker at Norge skal gi barn rett til å klage når deres rettigheter blir brutt. 

Det at barnekonvensjonen fyller 25 år er ikke bare en unnskyldning til å spise kake. Det er faktisk en viktig markering!  Før vi fikk barnekonvensjonen, hadde ikke barn egne rettigheter. Barn hadde ikke en stadfestet rett til å gå skole, eller å ha fritid. Beskyttelse mot vold og barnearbeid var ingen selvfølge. 

Vi i Norge har heldigvis denne konvensjonen, men visste du at barn ikke har rett til å klage til FN hvis de føler rettighetene deres er blitt brutt? Hva er det Norge er redde for? Det er i alt 10 land som har underskrevet på dette, og sommeren 2013 ble Norge enige om å ratifiserer denne tilleggsprotokollen som ga barn rett til å klage. Men dette har ikke skjedd enda, for Norge fortsetter å utsetter det. Hvis dette blir underskrevet vil det gi barn samme rettigheter som voksne, nemlig at de kan ta det opp i FN hvis de føler menneskerettighetene deres er blitt brutt. Dette er viktig og ta opp, for det er et problem, og det er en enkel løsning på det.

Derfor er vårt ønske på barnekonvensjonens bursdag enkelt og åpenbart. Ratifiser klagemekanismen i dag! 

Hilsen URO 🙂 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *