Francine(21) driver egen frisørsalong

I 2011 gikk pengene som norske elever jobbet  inn under Operasjon Dagsverk til  et Plan-prosjekt i Rwanda. Prosjektet skulle gi flere ungdommer mulighet til å fullføre videregående utdanning av god kvalitet og til å organisere seg, uttrykke seg og lære om sine rettigheter. Pengene gikk blant annet til å  bygge to videregående skoler, gi  stipender til 200 jenter, videreutdanning av lærerer, å starte opp elevråd på en rekke skoler og fange opp jenter som var på vei til å droppe ut av skolen.

Nå går Plans rolle i prosjektet mot slutten, og myndighetene har tatt over driften av skolene. I dag var vi så heldige å få møte noen av elevene som har dratt nytte av prosjektet.

12596148_982835108451610_812519071_n

Francine er 21 år og kommer fra Bugesera-området. Hun var en av de heldige jentene som fikk stipend til yrkesutdanning gjennom OD-prosjektet. Francine valgte frisørutdanning  og har nå startet sin egen salong, som Dina fikk prøve i dag.

– Jeg visste at familien min ikke kunne forsørge meg og betale for utdanningen min, forteller Francine da vi møter henne. – Jeg startet salongen for å kunne hjelpe familien min med penger, i tillegg til å forsørge meg selv.

12721983_982834065118381_1734895350_n

– Jeg har alltid hatt lyst til å starte opp noe selv. Det er vanskelig for familien min å støtte meg økonomisk, forteller hun. Stipendet gjorde det mulig for henne å  ta fagutdanning og starte opp salongen.

Francine var en av de heldige som ble plukket ut  Så tok hun et ettårig kurs som frisør før hun var lærling i 3 måneder. – Jeg liker å jobbe som frisør, sier Francine. – I salongen klipper vi både menn og damer. Jeg har ansatt en gutt som jobber her og klipper menn.

12899730_982834045118383_1581616665_n

Nå er det rundt et år siden Francine åpnet salongen, og businessen går godt. – Til vanlig har jeg rundt 20 kunder i uken, forteller hun. I dag var det Dina som fikk være Francines kunde, og fikk en hårklipp.

I tillegg til å møte Francine snakket vi med  tre andre jenter som hadde fått stipend og nettopp fullført videregående utdanning. Alle var nå i full gang med å søke jobb. Det er godt å se at Plans arbeid gjør en forskjell og  bidrar til at ungdom får et utgangspunkt de kan bygge videre på.

«We want to thank Norway, ODW and Plan for the scholarship and the help they have given us.»

– Faith, 19 år, mottaker av stipend fra OD-prosjektet så hun fikk fullføre videregående skole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *