FNs internasjonale dag for nulltoleranse for kjønnslemlestelse!

Hvert år risikerer over tre millioner jenter å bli omskjært. I dag markeres FNs internasjonale dag for nulltoleranse for kjønnslemlestelse over hele verden. Plan Norge jobber mot omskjæring blant annet i Vest-Afrika, i Afrika driver nærmere 30 land på med omskjæring! Disse landene ligger innenfor en geografisk trekant som strekker seg fra Egypt i nordøst til Tanzania i sør og Senegal i vest.

Kjønnslemlesting av jenter innebærer delvis eller fullstendig fjerning av de ytre kvinnelige kjønnsorganer. Verdens helseorganisasjon, WHO, omfatter kjønnslemlestelse alle inngrep der jenters eller kvinners ytre kjønnsdeler fjernes helt eller delvis, eller inngrep som kan medføre annen skade på kjønnsorganene.

WHO beskriver fire typer kjønnslemlestelse av jenter:

1. Klitorishodet er fullstendig eller delvis fjernet.

2. Fjerning av klitoris og hele eller deler av indre kjønnslepper.

3. Innsnevring av skjedeinngangen. Deler av kjønnsleppene, ytre og indre, skjæres bort og sys sammen slik at det dannes et hudlag som stenger skjedeinngangen. Ofte fjernes også deler av klitorishodet.

4. Alle andre skadelige inngrep i kvinners kjønnsorgan av ikke-medisinske årsaker, f.eks. prikking, gjennomhulling, skjæring, skraping eller brenning.

Kjønnslemlestelse av kvinner er forbudt i de fleste land der den praktiseres og har også vært straffbart i Norge i lang tid.

Jeg anbefaler alle som vil vite mer om kjønnslemlestelse av jenter om å gå inn på denne reportasjen, der blant annet Plan Norges generalsekretær, Kjell Erik Øie, forklare mer om kjønnslemlestelse av jenter.

 

http://www.nrk.no/nyheter/_-kjonnslemlestelse-kan-avskaffes-pa-en-generasjon-1.12191562

 

 #becauseIamagirl

 

 

 

Eline Heidisdatter Lorentzen

 

Juniorrådgiver for helse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *