Den farligste mannen i Amerika

Moren og søsteren til Daniel Ellsberg døde fordi faren sovnet bak rattet. Etter dette forstod Ellsberg at alle autoriteter, alle som sitter på makt må bli passet på – hvem som helst kan sovne bak rattet. 

Daniel Ellsberg jobbet for de amerikanske myndighetene under Vietnam-krigen, og han ble kjent med hva som ble fortalt til folket og hva som var virkeligheten. Han så hvordan de amerikanske myndighetene løy så det rant av dem, og bestemte seg tilslutt for å fortelle folket sannheten om krigen. Daniel smuglet ut og kopierte tusenvis av hemmelige dokumenter for så å gi dem til pressen og den amerikanske kongressen, som så gjorde informasjonen til allmenn eie. 

Ellsberg var en «wistleblower», en varsler. Han ble dømt av amerikanske myndigheter til 115 års fengsel for å ha gitt ut topp hemmelig informasjon. Det å være en varsler hadde og har store konsekvenser, noen vil til og med si at det er det samme som å hoppe ut foran et tog. Selv om vi vet dette, og sier at det er feil at det er sånn er det utrolig få som gjør noe med det. Hva skal man gjøre med det når så kalte demokratier erklærer varslere for landsforrædere? Når myndighetene går mot ytringsfriheten for å sikre sitt egen skinn. 

 

Vi må alle være varslere, vi må alle klare å stå opp for det vi mener er riktig. 22 ex-soldater tar livet sitt hver dag, bare i Amerika. Som oftest gjør de det fordi de angrer på hva de har gjorti krig. De har ikke levd opp til sin egen standard, de har ikke fulgt den etikken de før var så sikre på at de alltid ville være tro til.

Det er mye lettere å ikke si ifra enn å faktisk gjøre det. Du må være villig til å ofre alt for at sannheten skal komme frem, i de fleste tilfeller vil en og enhver komme frem til at det ikke er verdt det – Man holder munn, som alle de andre. 

Daniel Ellsberg ble erklært den farligste mannen i Amerika – akkurat som at Edward Snowden blir sett på som landsforræder av mange i Amerika i dag. En manns frihetskjemper er en annen manns terrorist. 

Filmen The Most Dangerous Man In America. Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers er en dokumentar om varsleren Daniel Ellsberg, hvordan ha ble en varsler og hva konsekvensene var. Han kjemper for sannheten og fred den dag i dag. Den er absolutt å anbefale!

http://dokumentarkino.no/2014/whistleblowers/hvordan_beskytte_varslere.html 

 

Julia Taule

Juniorrådgiver for klima, miljø og bærekraftig utvikling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *