De som flykter

Klimaendringene, et tema verdens problematikk svermer rundt. Jeg har nok bidratt en del, jeg forbruker, jeg slår ikke av lyset på rommet mitt da jeg drar hjemmefra, jeg kjører bil, jeg kaster mat, jeg kjøper klær jeg ikke trenger osv. I dag er det snø der jeg bor og jeg sitter hjemme i sofaen, med en kopp kakao i hånden og ser på skiskyting.

Jeg legger ikke merke til klimaendringene, jeg kjenner ikke til de ekstreme værendringene, jeg blir ikke rammet av tsunamier eller tornadoer, jeg har ikke mistet mitt land, mitt hjem eller noen av mine kjære, på grunn av klimaendringene. Kanskje er det derfor jeg ikke er var nok når det gjelder miljøet, kanskje det er derfor vi i vesten, vi i Norge er klimaværstinger. Vi lever så langt unna der alt skjer, og vi vet at det ikke kommer til å ramme oss.

Det er nettopp mitt forbruk og mine umiljøvennlige valg, som har bidratt å ramme alle de menneskene som nå flykter fra klimakatastrofer og som har mistet hjemmene sine i floder. Vi som har påvirket disse klimaendringene mest, er de som blir rammet minst, mens de mest uskyldige av dem alle, er de som blir rammet hardest. Fattige mennesker har ikke muligheten til å tilpasse seg endringer i klimaet på samme måten som rike mennesker. I fattige områder er folk mer avhengige av mat og vann som er kortreist, altså som fins i nærheten av der de bor, enn tilfellet er for mennesker i rike land.

Klimaflyktninger_span8

Tallene for de som flykter er store I 2014 ble over 19,3 millioner mennesker i 100 land verden over fordrevet på grunn naturkatastrofer.  Siden 2008 har i snitt 26,4 millioner mennesker blitt fordrevet grunnet naturkatastrofer hvert år.

Naturkatastrofer kan være ekstremvær som bl.a tsunami, flod, tornado, men det kan også være det at de ikke har nok rent drikkevann. Klimaflykninger blir ofte kalt intærnt fordrevne, fordi de ikke krysser landegrenser. Deres myndigheter skal egentlig passe på dem, men mange myndigheter ønsker ikke dette ansvaret.

Minst 200 millioner mennesker vil trolig flykte fra hjemmene sine på grunn av klimaendringer mot slutten av dette århundret.  Det er noe bare vi kan gjøre noe med. Tenk på andre mennesker og bry deg om miljøet.

Skrevet av

Karoline Schau

Juniorrådgiver for klima, miljø og bærekraftig utvikling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *