Barnearbeid = barn som arbeider?

Fredag 12. juni. Sier det deg noe? Det burde det. I dag slåss vi nemlig for barna.

barnearbeid

  1. juni er den internasjonale dagen mot barnearbeid. Vi hører mye om barnearbeid for tiden. Spesielt innen klesindustrien. Men bryr vi oss lengere? Har vi kommet til det punktet hvor vi ikke gidder bry oss fordi det vi gjør virker som en dråpe i havet? Vi vet jo ikke en gang hva vi kan gjøre for å hjelpe denne ene dråpen.

 

Det vi må huske på er at hver dråpe er et barn. Greit, så er det 200 millioner minus én som fortsatt må arbeide under grusomme forhold, men det er ett barn mindre. Si at hele Norge gjorde noe for å hjelpe ett eneste barn ut av misbruket. 5 millioner færre får vi da. Med den innstillingen blir det mye enklere å hjelpe. Flere vil også gidde å hjelpe. Vi må se på gleden ved å hjelpe én, heller enn sorgen ved alle som er igjen.

 

Vil vi egentlig at ingen barn skal arbeide? Dette vil kanskje sjokkere deg, men nei, vi vil ikke det. Barnearbeid blir alltid snakket negativt om og ofte er det også det. Det er forskjell på barnearbeid og barn som arbeider. Barn som arbeider blir ikke barnearbeidere før det går utover deres utdanning og fritid. At et barn arbeider for å hjelpe til med å forsørge familien er i seg selv ikke galt. Det er når barn blir utnyttet at vi trenger en dag som setter fokus på det som da har blitt et problem.

 

Hvordan kan vi forhindre barnearbeid uten å hindre barn i å arbeide? Det er vanskelig. Selv om bananene du kjøper i butikken er plukket av barn, betyr det ikke at du må slutte å kjøpe dem. Det kan være at det ikke er barnearbeid i det hele tatt, men barn som arbeider.

 

Jeg vil oppfordre folk til å spørre mer og være mer kritisk til det dere blir fortalt. Ta avstand fra barnearbeid, men klar å skille de to. Undersøk, finn og kjøp varer som er fri. Ikke fri for barn som arbeider, men fri for barnearbeid.

Sunniva, juniorrådgiver innen barnearbeid

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *