Barn er barn over hele verden

Jeg har prøvd å sett for meg hvordan en flyktningeleir er i flere uker, riktignok uten særlig hell. Hva det enn var jeg så for meg var farlig fjernt fra realiteten.

Det første som møtte oss var telt. Kilometervis med telt i alle størrelser, dekt av logoer. UNCHR, Røde Kors, Redd Barna og ikke minst Plan International. Å komme fra lille Inderøy til en leir med nærmere 50 000 beboere er litt av et sjokk. Forholdene så overraskende bra ut på avstand, men noe sier meg at en rask titt inn i et av teltene ville gitt meg en litt annen oppfatning.

Vi ble tilbudt gjestetoalettet, det beste de har. Det viste seg å være pit latrines, også kjent som hull i bakken med en doskål rundt. Vi gjorde vårt fornødne raskt og på huk, men det slo meg hvordan sanitærforholdene i resten av campen må være om gjestetoalettet er slik.

Over alt hvor vi gikk var det barn, og de styrtet til for å hilse på, snakke med og ikke minst ta på musungo: hvitingene. Da ei lita jente på 1-2 år i rød kjole kommer bort og tar tak i hånda mi kan jeg nærmest høre hjertet mitt knuse. Vi har sjeldent følt oss så populære før.

Jenny barnFlokk barn

Mahama er ikke preget av hverken lidelse eller elendighet. Heller tvert imot. Mahama er preget av barnelatter, av sang og dans, av fotball, av lek og til tross for en usikker fremtid, av trygghet.

DansinfDans barn

Jeg setter meg ned på huk, og det kommer nærmere et tjuetalls barn løpende mot meg. Før jeg vet ordet av det er jeg omringet. De fletter håret mitt, legger det mot sitt eget hår og sammenligner. De setter seg i fanget mitt og holder rundt meg. De ler og de holder meg i hendene. På ett tidspunkt har jeg et barn på hver finger. Og så prater vi. De på sitt språk, og jeg på mitt. Vi forstår hverandre helt fint.

Uansett hva som skjer kommer de typiske barnslige reaksjonene. De gisper, de peker, de ler og de holder hender. Uansett om de er fra Rwanda eller fra Norge.

DINAogJenny

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *